Hej!



Mina hundar:


S e n t a
f. 2001


N a d j a
f. 2004


S a r e k
f. 2009


A v a n t i
f. 2010


G i s a
f. 2010


Z o y e n k a
f. 2012





Pensionär


T o y a
f. 2004

Toya har flyttat till en underbar familj. Hon får långa promenader och åker buss och tåg med matte Åsa, fikar i skogen med husse Lars och lillhusse Victor.




Ä n g l a r




I g o r
1995-2010


T a s h o w
2004-2008


V o l g a
2006-2010


Joy & Tootsie
86-00 & 89-01












































































































































































































































































































































Blogg, texter & bilder från medHund

Måndagen den 2 september 2013

Samojeden

Jag fick några frågor per mail från en tjej som funderar på att skaffa samojed.

Hej Helena! ...studerar just nu vid Uppsala Universitet. Jag har sedan barnsben älskat hundar och alltid velat ha en. Har sedan 3 år tillbaka kollat på just Samojeden och av det jag läst verkar det vara en hund som passar min livsstil. Hittade din mailadress på google och har några frågor jag hoppas att du skulle kunna svara på.

1. Som nämnt så pluggar jag. Då jag är student har jag tänkt att detta är ett perfekt tillfälle att skaffa en valp då man har ett väldigt flexibelt schema, man kan plugga hemifrån samt att jag har nära till skolan. Detta skulle såklart innebära att jag kan lägga ner väldigt mycket tid då valpen är mellan 2-6 månader. Mitt dilemma är däremot om jag skulle få jobb, säg exempelvis i augusti 2014, kommer hunden då få en chock då jag spenderat så mycket tid med den och sedan börjar jobba?

Mitt svar:
Inga hundar ska lämnas mer än fyra (fem) timmar per dag. En ung hund har svårare att bli lämnad. En valp på 6 månader behöver antingen vara med på jobbet eller på dagis, anser jag.

Om hunden ska med på arbetet, är det bra att den får vänja sig att vara med på olika ställen innan arbetsdags. Så kallad miljöträning. Dock, de första två veckorna efter att valpen kommit hem, bör den få lugn och ro för att landa i sitt nya hem. Man går knappt några promenader, ge istället mycket närhet, stillsamma lekar, kort rastning och tid att nosa in sig.

2. Följdfråga på det dilemmat. En hund ska enligt regler aldrig lämnas ensam mer än fyra timmar, men i mitt tycke är alldeles för långt. Vad är bästa lösningen då? Om man får ha med hunden på jobbet, är det rättvist mot den att den ska ligga på kontoret en hel dag medan man jobbar? Eller är hunddagis den bästa lösningen? Jag skulle gärna vilja veta vad din synpunkt är på detta och hur du tror andra hundägare löser detta problem.

Mitt svar:
De tar med hundarna till jobbet eller har dem på dagis. Jag arbetar tillsammans med mina hundar och lämnar dem kortare perioder då och då, inte varje dag. En studie i Tyskland visade att de hundar som var ensamma ca fyra timmar per dag, var de minst stressade. Alla hundar behöver vila ca 4 timmar sammanhängande under dagen, vilket de kanske inte får chans till om man är hemma hela dagen och barn kommer hem från skolan osv.

3. Har läst att samojeden har lätt till skall. Detta är något som jag inte vill att min framtida hund ska göra, är det genetiskt att samojeden skäller eller är det oftast ägarens fel att det blir så? Är det lätt att träna bort skall? Vad är dina bästa tips om man ska försöka träna bort det?

Mitt svar:
Hundar av spetsraser har lättare till skall. Hundar med vakt har lättare till skärpa. I stressade situationer kan hunden plocka fram det som de fått med sig i generna. En retriever kan börja bära på saker och vakta sin mat. Samojeden är som du säkert redan vet, en spets av urhundstyp. För att undvika skall, ska man arbeta med det innan det blivit en ovana. Det effektivaste är att nonchalera ljud. Om hunden istället får uppmärksamhet varje gång den låter, för att ägaren vill att den ska vara tyst, kommer hunden/valpen att lära sig att något händer när den låter och omedvetet lär man sin hund att skälla. Nonchalera när den låter, om den inte gnäller för att den har ont, är hungrig törstig osv, och belöna med uppmärksamhet när den är tyst.

4. Min sambos familj har en japansk spets och jag har alltid tyckt att deras päls luktar så gott. Inte den typiska starka dofthunden som vissa raser har. Hur är det med samojeden? Har deras päls en väldigt stark "hund"lukt? Jag tycker att exempelvis labrador, golden retirver och berner sennen kan lukta ganska mycket hund.

Mitt svar:
De hundar man lever med luktar mindre i den egna näsan än andra hundar. Samojeden ska inte badas annat än om den typ rullat sig i ngt obehagligt, eller inför en sommarutställning. Vintertid undviker man bad. Den har en självsanerande päls och om inte all smuts fallit av när den torkat, kan man borsta bort det sista.

5. Har läst att samojeden kanske inte är den bästa hundrasen om man vill tävla i lydnad/agility etc. Jag har inga ambitioner att tävla med hunden men att träna lydnad och kanske testa agility några gånger är något jag skulle vilja göra. Bara för skojs skull, få bättre relation med hunden och ha en väldresserad hund.

Mitt svar:
Jag har haft belgisk vallhund tidigare och skillnaden är att man tränar på olika sätt. Grunden är densamma, själva metoden för inlärning, men samojeden är mer självständig och motiveras inte enbart av att matte blir glad, vilket ofta en vallhund gör. Lydnad är utmärkt att träna med sin samojed, liksom tricks och vardagslydnad. Agility tycker jag man ska ha en nättare hund för, men det är min privata åsikt. Det finns numera två olika klasser och i den ena är de hinder som främst belastar de större raserna, inte med. Annars är det man själv uppskattar ofta något som hunden också är road av.

6. Jag och min sambo brukar fjällvandra på somrarna och åka längdskidor på vintrarna (vi lever för övrigt ett väldigt aktivt liv) och jag skulle vilja utan problem kunna fjällvandra, och promenera i skogen utan att ha koppel. Förstår att mycket hänger på hundägaren men är detta något som samojeden har lätt att lära eller krävs det extremt tålamod?

Mitt svar:
Om det främsta syftet med hund är att gå med hunden lös, är inte de polara raserna de man i första hand tänker på. Deras dragegenskaper bygger till en del på jakten. Men vallhunden vallar på ett ursprungligen jaktbeteende. De flesta arbetande raser har sin arbetsmotor ur jaktbeteendena. Rent praktiskt är det större chans att få en golden retriever fri från jakt än en polar ras, men som du själv är inne på så behövs träning. Jag har träffat många golden med jaktproblem. I fjällen ska dock inte hundar släppas om de inte håller sig intill sin ägare. Sedan har vi jaktförbud under 1 mars till 20 augusti vilket innebär koppeltvång för de flesta. Många kommuner har koppeltvång året runt. Även i koppel behövs antijaktträning för att hunden ska vara trevlig att gå med. Den träning som främst motiverar hunden att hålla sig nära är att uppmuntra och belöna närhet under promenaderna. Många tror att inkallning är viktigast, men den använder man när hunden inte håller sig intill. Belönas enbart inkallning och inte närhet, kommer hunden att ge sig bort från ägaren för att bli inkallad (och belönad för att den kommer). Det ska alltid vara positivt att komma in på inkallning och att vara nära sin ägare. Belöna närhet under promenaderna.

De flesta av mina samojeder kan gå lösa och då har jag tränat antijakt sedan de kom till mig.

7. Idag bor vi i en 2a på 45 kvadratmeter (med dörr som går att öppna mot vår innergård), så jag undrar hur viktigt är storleken på bostaden? Om hunden får stimulans, vara ute mycket och röra på sig, är 45m2 för litet för en samojed? Om det är för litet, vad skulle du rekommendera är en bra storlek på hemmet?

Mitt svar:
Inomhus är hundarna ofta lugna om de får tillräcklig stimulans ute. Bostadens storlek är inte så viktig. Det som gör en hund nöjd är en lagom balans mellan motion och arbetsuppgifter. Dessa uppgifter kan vara spårarbete, sakletning, lära sig lydnadsmoment och konster. Även uppgifter som att hämta saker och hjälpa till ger stor tillfredsställelse. Lydnadsmoment, tricks och att hämta saker kan tränas inne, även i en liten lägenhet. När jag bodde i lägenhet var jag ute med hundarna 3-5 ggr per dag, beroende på vad vi gjorde. Stressande för hunden är t ex bollkastning och om man ägnar sig åt det, kan hunden bli rastlös inne. Man ska inte heller ge sig ut på en lång motionsrunda strax innan hunden ska vara ensam eller lugn hemma, det kan varva upp hunden istället för att göra den trött.

8. Hur klarar samojeden av värme? Att ta en löptur en sommarkväll, är det att glömma eller är det något en samojed klarar av så länge den får vatten?

Mitt svar:
Är temperaturen över tio plusgrader, ska inte samojeden ansträngas fysiskt. Den kan överhettas inifrån. Detta pga den fantastiska pälsen som inte släpper ut värmen. Däremot isolerar pälsen från värmen, om hunden t ex ligger en stund i solen en varm dag. Mina kan göra det och jag skulle tro att de tankar upp D-vitamin då. Är det tio plusgrader och solsken anser jag att det är för varmt för fysisk ansträngning. En studie vid SVA visade att samojedpälsen skiljer sig från andra hundars päls, just för de värmehanterande egenskaperna. Samojedens päls påminner om isbjörnens päls. Vita raser som t ex dalmatiner och även vita katter, har ofta problem med hörseln, men samojedens vita päls kommer från andra egenskaper (gener) och påverkar inte alls på det sättet. Den här sommaren har jag cyklat med mina hundar tidiga morgnar, då temperaturen varit 7-10 grader. Däremot har kvällarna varit för varma. Man får inte klippa en samojed, det gör den varmare. Skickar med en länk.
Varför man inte ska raka hundar med underull och täckhår.

Det samojeden lider av om man bor i lägenhet är värmen inomhus. Jag har ganska svalt inne, inte över 18 grader och sover med öppna fönster och 13-15 grader i sovrummet. På sommaren är det lite varmare förstås, men då har de vanligen fällt ur pälsen också.

Mitt tillägg:
Samojeden är en underbar ras med en fantastisk känsla för sin familj och flock. Den är inte en enmanshund på det sätt som en del bruksraser, som dissar alla utom matte eller husse. Den är glad för människor och klarar andra hundar bra. Hannarna är tuffare än tikarna generellt och kan ha svårare med andra hannar, men det beror mycket på hur de lär sig som unghundar. Samojeden älskar att arbeta, men det kan ibland verka tvärtom pga deras självständighet och att de utifrån sin härkomst ska vara uthålliga, snarare än snabba.

Det är ovanligt med omplaceringar, vilket säger en hel del om rasen. Samojedägarna älskar sin hund. Samojeden ställer sällan till med problem.

Mina samojeder drar släde på fjället, tältar med mig och kan sova ute under natten. Några sover i tältet och här hemma sover de i sovrummet och sängen. Jag arbetar med dem som terapihundar och de är fantastiska med ungdomarna som jag träffar då. Jag tränar spår, lydnad, bollvallning, freestyle mm. De är med på allt, allt är roligt!

Jag tror att din hund kommer att få det väldigt bra, eftersom du är så mån om den och redan tagit reda på vad hundar har för behov. Lycka till med hundval, studier och arbete!




2 september
Mer om samojed


Jag har även svarat på ett frågeformulär om samojeden. Camilla Nyström, som är väldigt kunnig på rasen har samlat in svar från samojedägare och uppfödare.


Har du erfarenhet av uppfödning, i sådana fall under hur lång tid?

Mitt svar:
En kull under 2010


Hur lång erfarenhet har du av hundkörning och klövjning med Samojed? Och i vilken utsträckning är du verksam? Tränar regelbundet, tävlar sprint, medel eller långdistans?

Mitt svar:
En enda tävling 2007. Fyrspann i Furudal. Tränar för slädturer för nöjes skull på fjället. Tränat i nio-tio år, varit på fjället och andra platser och tältat tre gånger. Klövjning enbart kortare sträckor i samband med terapihundsarbete.


Hur ser du på dagens Samojedhund som drag-/slädhund? Styrkor och svagheter?

Mitt svar:
Jag imponeras ofta av mina hundar. T ex när de lär sig att själva ta ut bästa färdvägen för att undvika barmark, is och hål under dragarbetet. Att de lär sig hålla släden och jag måste lära mig lite på dem, släppa kontrollen. Det är en styrka, deras intelligens i arbetet. Andra styrkor: samarbetet, arbetsviljan, envisheten, samspel med övriga i spannet. Att det inte går så fort är en fördel för mig. Svaghet: Att man måste arbeta så hårt för att få den följsam, men å andra sidan är det en konsekvens av andra egenskaper som den måste ha för att fungera utåt som draghund. Så det är svårt att egentligen kalla en svaghet. Det går trots allt att arbeta fram följsamhet och antijakt-beteende. Att de är skälliga är lite störande, men även där kan man jobba och t ex mina är bland de tystare hundarna när jag är på kurs (inte i trädgården). Deras flockkänsla kan bli något av packhoundsbeteende (mobbing mot hundar utanför flocken), vilket liksom andra egenskaper är en konsekvens av andra bra egenskaper, att de ska fungera i spannet. Men jag tycker det är ovanligt, det räcker att vara medveten om det när man har flera unga hundar samtidigt.


Vilka är de allmänna grundkraven på en funktionell Samojed enligt din mening vad gäller egenskaper och anatomi? Lista gärna 5 egenskaper i prioriteringsordning. Och motivera gärna varför?

Mitt svar:
Mentalitet, att den är samarbetsvillig, intelligent, vänlig och nyfiken.
Den allmänna arbetsviljan; jag tränar bollvallning, freestyle, lydnad, spår mm och de arbetar som terapihundar och gör vissa assistanshundsuppgifter.
Päls och tassar, att de är funktionella i snö, inte samlar is-snöbollar. Grundlig fällning under sommaren, det förenklar pälsvården och förlänger träningssäsongen.
Dragviljan, "drag-genen": att det är enkelt att lära hunden dragarbetet.
Flockkänslan, att de kan samarbeta t ex som terapihundar. Det är unikt att jag kan arbeta med så många hundar samtidigt. Flockkänslan när jag promenerar med flera samtidigt, vilket ändå skapar en följsamhet.


Hur påverkar exteriören (anatomin) hundens funktion och prestation?

Mitt svar:
Jag tycker min erfarenhet här är relativt liten, men det jag upplevt som störande är när pälsen inte fungerar i snö. Isklumpar i pälsen och/eller tassarna. Vilket långt ifrån alla samojeder får. Av de jag har och har haft har storlek påverkat så att den största också är den starkaste hunden i spannet. Långa ben, djup bringa, men inte kraftig benstomme.


Hur skall en bra Samojed vara byggd för att på bästa sätt klara av arbetet som draghund och klövjehund? Beskriv gärna varför vissa anatomiska detaljer är viktiga och vilken funktion de har. Beskriv gärna också varför en viss anatomi är oönskad och vilka funktionsnedsättningarna blir.

Mitt svar:
Atletiskt byggd. Även här har jag för liten erfarenhet (arbetat med tio egna samojeder). Men jag ser att de som har en atletisk kroppsbyggnad, alltså djup bringa, uppdragen buk, vinklade ben, relativt långa ben och mjuk tassnedsättning (eget anatomibegrepp?) också arbetar bra med belastning.


Lista gärna några mentala egenskaper som är viktiga för en arbetande Samojed och förklara varför.

Mitt svar:
Vänlig, empatisk; flockhunden, accepterar andra, samarbetar med andra.
Intelligent och lättlärd; två egenskaper som kan motverka varandra, men som jag tycker är välbalanserade hos samojeden. Den intelligenta hunden har också inititativförmåga, vilket jag anser är nödvändigt i arbete som riktar sig ut från föraren.
Envisheten är plus och minus; egen vilja i nöd och lust. Ren överlevnad, man kan lita på en samojed.
Nyfikenhet; motverkar om den blir rädd, den måste bara undersöka vad det var som egentligen hände.
Leklust; leklusten sitter i hela livet och gör samojeden till en härlig kompis så länge den finns vid min sida. Jag går freestylekurs med min tolvåriga tik och hon älskar det.


Vilka erfarenheter har du av de polara egenskaperna? Det vill säga egenskaper som hjälper hunden att överleva och verka i arktiskt klimat? Hur påverkas pälsens mängd, längd och struktur hundens funktion? Går den lättare varm om pälsen blir för riklig o.s.v? Är benlängden och proportionerna viktiga? Har noslängden någon betydelse? Ser du nån skillnad hos de hundar som har ett mer eller mindre kraftigt markerat stop? Fastnar det tex is och snö i stop vecket vid hårt väder om det är för kraftigt markerat? Hur påverkar hundens tyngd och massa dess prestation och uthållighet? O.S.V.

Mitt svar:
En del av det här har jag redan skrivit om. Min tik som tidigare fick isbollar i pälsen, det blev bättre efter att hon blev ca fem år, får en del snö i ansiktet. Om det beror på pälsen eller den kortare nosen eller stopet kan jag egentligen inte svara på. Jag har inte kört tillräcklig långt för att egentligen kunna säga att jag testat den egenskapen. Tassarna och pälsen påverkar även promenader i snö.

Jag upplever att hundar med långa ben blir starkare. Även tiken med pälsen som det fastnade snö i, har långa ben och har alltid varit stark. Hennes mentalitet är också fantastisk. Så pass att det kanske överväger snöproblemen.


Är det viktigt att testa hundarna i praktiskt bruk? Förklara gärna varför i sådana fall?

Mitt svar:
Jag köper valpar från uppfödare som åker ut på fjället med hundarna. Om hundarna klarar det, vet jag att de fungerar i och håller för den typen av arbete. Avkomman har större chanser att få den typen av egenskaper. Meritering på tävlingsbanor är för mig inte alls av samma intresse, liksom inte heller utställningsresultat. A och O är samarbetsviljan hos hunden.




Innehåll

Jag skriver om hundträning och andra hundrelaterade ämnen. När jag får frågor per mail från hundägare kan jag lägga upp svaren på dem här.

Min tidigare blogg försvann och jag ska prova att ha en liknande funktion på denna sida. Dock utan möjligheter till att kommentera på annat sätt än att man skickar mig ett vanligt mail.
ord@yana.se




Innehåll:


Blogg november -13
Godis som belöning

Blogg september -13
Samojeden

Blogg sommar -13
Sommaren...

Blogg maj -13
Snok, utbildning

Blogg mars -13
Vårvinter, foton

Blogg februari -13
Slädtur i jan

Blogg januari -13
Slädtur i jan

Blogg december -12
- Ljusare tider 22/12-12
- Veterinärkväll 13/12-12
- Vi fortsätter 6/12-12
- Skendräktighet 6/12-12

Blogg november -12
- Frisk... del 2 25/11-12
- Frisk och sjuk 23/11-12
- Inspiration 16/11-12
- Grattis gudmor 9/11-12
- Zoyenka 7 mån 8/11-12
- Höst 4/11-12
- Grattis småttingar 5/11
- Suprelorin 6/11-12

Blogg oktober -12
Spårträningsseminarium

Blogg aug-sep -12
- Dragpremiär 9/9-12
- Sarek hemma 4/9-12
- Sarek sjuk igen 29/8-12
- Hundmöten 26/8-12
- Hemma 25/8-12
- Glykol 23/8-12
- Glykol 22/8-12
- Glykol 21/8-12
- Flugsvamp 13/8-12
- Flugsvamp 12/8-12
- Valpträning 4/8-12