Hej!



Mina hundar:


S e n t a
f. 2001


N a d j a
f. 2004


S a r e k
f. 2009


A v a n t i
f. 2010


G i s a
f. 2010


Z o y e n k a
f. 2012





Pensionär


T o y a
f. 2004

Toya har flyttat till en underbar familj. Hon får långa promenader och åker buss och tåg med matte Åsa, fikar i skogen med husse Lars och lillhusse Victor.




Ä n g l a r




I g o r
1995-2010


T a s h o w
2004-2008


V o l g a
2006-2010


Joy & Tootsie
86-00 & 89-01












































































































































































































































































































































Blogg, texter & bilder från medHund

Onsdagen den 16 maj

Kryp och småkryp


Så kom de första fästingarna. En månad senare än vanligt.

Skydda hunden från fästingar, de dyker upp så snart temperaturen är över fyra plus. De kan få Borrelia och Erlichia (anaplasma). Båda ger diffusa hältor samt Borrelia typiskt ont i nacken, medan Erlichia ger hög feber. Symtomen vara väldigt olika, en hund jag hörde om blev t ex långvarigt dålig i magen av Borrelia. Det är inte alltid hunden får hög feber vid Erlichia. Om hunden har diffus hälta, får en beteendeförändring, blir trött, förändras mm, kontakta veterinär och kolla att den inte har fästingburen sjukdom. Prognosen är bättre ju tidigare den får behandling. Erlichia riskerar att kroniskt återkomma ett par gånger om året med ganska obehagliga besvär (t ex hundar som kollapsar).

Skydda hunden genom att inte gå i fästingrika områden. Fästingarna finns där rådjuren finns, t ex högt gräs och lummig lövskog. Välj skog av typ tallskog med låg undervegetation, där är risken mindre. Gå på vägar, de finns dock i dikena. Håll hunden på stigen för att undvika vegetation där fästingar finns. Fästingarna kommer fram så fort temperaturen är över +4 grader på våren. De försvinner/minskar en tid om sommaren blir het och torr.

Skydda även med fästingmedel från Apoteket. Ej till dräktig tik eller valp. Läs på förpackningen. Jag har provat det mesta på marknaden mot fästingar och bäst har Exspot varit, men hundarna får några fästingar ändå. Vita hundar får fler fästingar då de dras till vitt (även vita byxor, strumpor). Exspot säljs receptfritt på Apoteket. Jag har även en spray Vet-Sect som jag köper genom Häromi. (haromi.se)

Skydda dig själv från fästingar genom att inte gå i kortbyxor eller kortärmat i fästingrika miljöer. Sätt byxbenet innanför strumpan om du kliver ut i skogsmark utan stövlar. Enkelt och värdefullt. TBE (hjärninflammation) går att vaccinera sig mot, men kan inte behandlas med någon medicin när man väl fått det. TBE kan ge bestående koncentrationsproblem efteråt (tidigare rapporterades att 30 procent av de sjuka drabbades av det). Borrelia kan ge återkommande ledvärk, även efter slutförd behandling. Hundar får inte eller ytterst sällan TBE.


Krälande kryp

Avanti och Zoyenka förde oväsen ute i trädgården och jag antog att de diskuterade vilket av märgbenen som var bäst. De gör ibland det trots att det ligger många runt om; alla vill ändå ha samma. Det bästa! När jag tittade ut såg jag att det var något annnat och rusade faktiskt ut. För jag såg en mörk lång slingrande... Vovvarna hade inga problem att lämna över till mig, de gick upp på verandan. I gräset låg en snok, inte huggorm som jag först blev orolig för. Bredvid snoken satt en uppblåst padda. Ganska liten och ljusbrun och den kämpade för att göra sig så stor att ormen inte skulle kunna svälja den.

Jag hämtade en vattenskål och lade över paddan som skydd. Snoken blev tvärilsk på mig och väste och väste. Jag väste tillbaka att den skulle ta möss och sork, men låta paddorna vara ifred. Paddorna är fridlysta, liksom snoken, grodorna, ormarna...







När den till slut hade ringlat iväg flyttade jag paddan till en annan del av trädgården och med en glipa i kanten fick den vila under vattenskålen. Lite senare var den borta. Jag hoppas den tagit sig vidare och att inte snoken letade rätt på den. De har ju ett bra luktsinne, snokarna. Att paddan enligt snoken tillhörde snoken, kunde inte ifrågasättas. Nu fick snoken gå hungrig.





Terapihundar

Vi har varit iväg på en skola och hälsat på; Nadja, Senta och jag. Fem elever och lika många vuxna var med på Hundkul en eftermiddag. Eleverna fick en del hundkunskap, de fick jobba på en rallylydnadsbana med hundarna. De fick turas om att gå banan med hund, vara skylthållare och åskådare. Hundarna plockade upp saker som spreds ut över ängen och lade grejerna i en hink, tillsammans med ungdomarna förstås. Vi hade vätskekontroll för både hundar och ungdomar och det var förstås utrymme för kramar och pussar innan vi åkte hem igen.


Assistanshundar

Under april återupptog jag utbildningen till assistanshundintruktör på Hundens Hus. Två mycket trevliga dagar med inlärning. Sarah går samma utbildning och vi jobbade tillsammans med hundarna. Avanti, Zoyenka och Gisa som var med blev väldigt glada att få träffa Sarah igen. Sarahs Tess var också med. Hemma har vi fortsatt med trycka-med-nosen och trampa-med-tassen övningarna. Här en sekvens där Sarek trycker med nosen.



Jajamensan, ett försök till:



Njae, det gick kanske inte sååå bra : ) Vi tränar vidare!


Dragsäsongen slut

Den sista slädturen för säsongen fick jag med hundarna den 11 april. Vi körde på golfbanan och på ett par tre ställen fick släden släpas en kort sträcka över gräs. På vägen hem tänkte jag på nästa säsong med snö.



Säsongen slut





Innehåll

Jag skriver om hundträning och andra hundrelaterade ämnen. När jag får frågor per mail från hundägare kan jag lägga upp svaren på dem här.

Min tidigare blogg försvann och jag ska prova att ha en liknande funktion på denna sida. Dock utan möjligheter till att kommentera på annat sätt än att man skickar mig ett vanligt mail.
ord@yana.se




Innehåll:


Blogg september -13
Samojeden

Blogg sommar -13
Sommaren...

Blogg maj -13
Snok, utbildning

Blogg mars -13
Vårvinter, foton

Blogg februari -13
Terapihundar och flexikoppel

Blogg januari -13
Slädtur i jan

Blogg december -12
- Ljusare tider 22/12-12
- Veterinärkväll 13/12-12
- Vi fortsätter 6/12-12
- Skendräktighet 6/12-12

Blogg november -12
- Frisk... del 2 25/11-12
- Frisk och sjuk 23/11-12
- Inspiration 16/11-12
- Grattis gudmor 9/11-12
- Zoyenka 7 mån 8/11-12
- Höst 4/11-12
- Grattis småttingar 5/11
- Suprelorin 6/11-12

Blogg oktober -12
Spårträningsseminarium

Blogg aug-sep -12
- Dragpremiär 9/9-12
- Sarek hemma 4/9-12
- Sarek sjuk igen 29/8-12
- Hundmöten 26/8-12
- Hemma 25/8-12
- Glykol 23/8-12
- Glykol 22/8-12
- Glykol 21/8-12
- Flugsvamp 13/8-12
- Flugsvamp 12/8-12
- Valpträning 4/8-12