Hunden och människan

Fördelar och nackdelar med att skaffa hund när man inte mår bra

För tio år sedan kom Senta till mig. Hon var en åtta veckors underbar samojedvalp. Två veckor tidigare hade jag fått veta att jag "gått in i väggen".
Jag var inne i en utmattningsdepression och fick veta att det skulle ta lång tid att bli frisk. Själv trodde jag att om jag bara fick sova en hel natt skulle allt bli som vanligt igen. Sjukvåren hade rätt, det tog lång tid.

Jag hade tränat hundar i över tio år, utbildat mig till hund-instruktör och varit aktiv på brukshund-klubben i många år. Nu när den lilla valpen kom visste jag plötsligt inte hur man gjorde när man tränar hund. Varför skulle hon göra som jag bad henne göra? Hur fick man en hund att fungerade så som mina tidigare hundar hade fungerat? Sådana här frågor brottades jag med under en lång tid.

Jag fick bygga upp allting som tidigare varit självklart i hundträningen, från början igen. Den processen är en av mina viktigare erfarenheter i dag när jag arbetar med hundägare och deras hundar. Jag vet vad som skapar hundens samarbetsvilja. Tidigare var det en självklarhet för mig att hunden skulle göra som jag bad den.

När jag blev utbränd, arbetade jag med mina forskarstudier vid Stockholms universitet. Dessa bedrev jag på avdelningen för Biologisk psykologi, den avdelning som var bland de första att studera stress och dess mekanismer hos människan.
---Jag tillhörde även en forskargrupp på Etologiska avdelningen vid den Zoologiska institutionen och en annan forskargrupp vid Karolinska Institutet.

Mitt ämne rörde sig inom humanetologin, där man tittar på människan och hennes beteende ur ett etologiskt perspektiv, dvs evolutionens mekanismer studeras avseende beteendena. Stress är ett sådant beteende och man frågar sig vilket överlevnadsvärde har stress?

För mig innebar dessa kunskaper att jag visste ganska exakt vad som hände inom mig när jag blev utbränd. Hur hormoner förändrades, hur hjärnan krympte och varför jag började fungera igen när jag under en tid sov mer än tre-fyra timmar per natt. Jag visste också varför jag inte kunde sova.
--En märklig upplevelse för mig var min kunskap om sömnen, vilket jag minst sagt kände av på ett praktiskt plan. På den här tiden menade forskarna att utbrändheten gav en dålig sömn, senare insåg man att sömnbristen ger utbrändhet, vilket jag hela tiden förstod eftersom jag befann mig mitt i processen.

Om detta och hur jag kom tillbaka, vad jag tänker om att skaffa hund när man mår dåligt och varför människan och hunden fungerar så oerhört bra tillsammans är ämnen som ingår i föredraget.

Jag berättar även om terapi- och assistanshundars arbete. Under hela föredraget är jag även öppen för och nyfiken på andra hundägares upplevelser av hundens betydelse vid sorg, sjukdom och andra former av livskriser.

Anmäl intresse via min mail: ord@yana.se
per telefon: 08-540 210 51

Bokning av föredraget 2.5 timmar
pris 3.800 kronor


Helenas hundblogg

Till sidans topp

Hunden och vargen

Vad forskarna säger om skillnaderna mellan hunden och vargen

Innan jag skaffade hund skrev jag en uppsats om tamhundens utveckling. Hur vargen utvecklats till hund fascinerade då för 25 år sedan och gör det även i dag.
I början av mitt hundägande fick jag lära mig att se vargen i hunden. Vargen var rovdjuret, flockdjuret, en i hierarki strikt levande varelse och att djuren saknar empati, tankeförmåga och andra mänskliga drag var en allmän kunskap. Detta senare tar det inte så lång tid för en hundägare att inse är fel. Hunden är klok, kärleksfull och empatisk.

Ett par utvikningar: Pavlov menade (för ca 100 år sedan) att hans hundar gnällde i experimenten pga att de gnisslade ungefär som en cykel som behöver smörjas, inte pga smärtorna. Människan opererade, under större delen av förra seklet, foster i människo-mammans mage utan att bedöva fostret, eftersom man ansåg att de inte kunde känna smärta förrän de var födda.
--Alldeles sanna historier och kanske de säger mer om den moderna människans brist på empati, som en verkan av att leva i vetenskapens fotspår.

Åter till hunden och vargen. Under mitt hundliv har jag insett att förutom att se vargen i hunden, så ger sig hunden i hunden minst sagt till känna i vår gemensamma samvaro. Då när jag skrev uppsatsen visste man att hunden levt med människan i minst 12.000 år eftersom man funnit en grav där hund och människa låg tillsammans.
--Senare fann man bevis på att hunden levat med människan i ca 40.000 år och nu med dna-tekniken vet vi att hunden har funnits hos människan i 100.000 år. Det var vid samma tidpunkt i människans utveckling som vi började vandra ut i världen.

Adam Miklosis forskning från Ungern har i många år fascinerat mig och likaså studier från vitt skilda delar av världen. Mycket av det som forskarna i dag kan berätta om och bekräfta med vetenskapliga metoder, har många hundägare redan känt på sig. Det handlar om hundens och människans förmåga att kommunicera med varandra.

Mitt föredrag handlar om de senaste forskningsresultaten kring detta och hur jag använder kunskapen i min träning med hunden.

Anmäl intresse via min mail: ord@yana.se
per telefon: 08-540 210 51

Bokning av föredraget 2.5 timmar
pris 3.800 kronor