Dogparkour

Dogparkour grundkurs

Sommarkurs 16, 23 och 30 juli 2019
Dogparkour är en hundsport som bygger självförtroende och balans hos hunden. Det är exempelvis svårare för hundar att sätta framtassarna på en sten än att hoppa upp på stenen. Hur man lär sin hund det, går vi igenom på kursen. Kursen ger en introduktion till muskelbyggande övningar, förståelse för vilka övningar som passar just din hunden och hur man kommer vidare med egna övningar. En del av träningen kommer att förläggas till HUNDerbanans hinder.

Dogparkour kan tränas i stadsmiljö, i skogen och inomhus på möbler. Rörelser i sidled stärker muskler som lätt blir blir svaga när man går mest på upptrampade stigar eller gångvägar. Det är rolig aktivering för både hund och ägare.


Anmälan Dogparkour, sommar 2019

Pris: 1800 kronor/hund
Max 6 ekipage

Datum: 16, 23, 30 juli
Tider: 19.00 - 21.00
Teori med fika vid varje tillfället

Adress: Uddeboövägen 104, Norrtälje

http://kartor.eniro.se/m/HTgfB
Nosework, grund och fortsättning

Nosework grundkurs

Förberedande för doftprov (DP)
och för att tävla i Klass I
med Carina Ejmert från Roa hunden

Kursinnehåll:
  • Teori om dofternas rörelser, kontaminering, regler mm.
  • Träning: inlärning av en doft (eucalyptus), sök i burk, papplåda och utan lådor.
  • Inlärning och lek
  • Rumssök, utomhussök och fordonssök.
Onsdag 10 juli - fredag 12 juli, dagtid
Datum: 10, 11 och 12 juli 2019
Tider: 10.00 - 15.00 (lunch 12-13)

Lunch: du tar med egen mat eller åker till Norrtälje (10 min med bil). Microvågsugn och vattenkokare finns, inte spis. Fika med tilltugg ingår självklart i kursen.

Pris: 2600 kronor/hund (12 timmar kurs)

Ett startkit för nosework ingår, med doft (eucalyptus), burkar och möbeltassar.

Deltagare: 4-6 hundar
Adress: MedHund, Uddeboövägen 104, Norrtälje


Sista anmälningsdag: må 24 juni 2019

Anmälan Nosework grundkurs 2019Nosework fortsättningskurs

Stegrade svårighetsgrader samt introduktion av lagerblad
med Carina Ejmert från Roahunden
Kursinnehåll:
  • Träningstips för att höja motivationen och öka farten
  • Tips på variation i träningen
  • Hur stegra svårighetsgraderna
  • Steget före – Träna noggrannare än kraven för klass I
  • Introduktion av lagerbladshydrolat
Torsdag 25 jul och fredag 26 juli, dagtid
Datum: 25 och 26 juli 2019
Tider: 10.00 - 15.00 (lunch 12-13)

Lunch: du tar med egen mat eller åker till Norrtälje (10 min med bil). Microvågsugn och vattenkokare finns, inte spis. Fika med tilltugg ingår självklart i kursen.

Pris: 1600 kronor/hund (8 timmar kurs)
Deltagare: 4-6 hundar
Adress: MedHund, Uddeboövägen 104, Norrtälje

Sista anmälningsdag: torsdag 18 juli 2019

Anmälan Nosework fortsättning 2019Carina utbildade sig till hundinstruktör 1980 och till noseworkinstruktör 2014. Vi är fantastiskt glada att få ordna noseworkkurser med henne här på MedHund.

Läs mer om Carina härOm nosework

I Nosework får hunden använda sitt viktigaste sinne: luktsinnet. Hunden letar efter en doft och markerar när den hittat den, dvs. talar om för ägaren att här är doften. Doften göms t ex i en burk eller sätts direkt på en vägg. Hunden kan leta doft ute eller inne. Det specifika med sporten är att hunden lär sig den speciella doften och sedan söker efter den. Inlärningen går till på samma sätt som när tjänstehundar lär sig söka efter sprängmedel eller droger, när kantarellhundar lär sig hitta kantareller eller när diabeteshundar lär sig känna igen låg respektive hög blodsockernivå hos sin ägare. När hunden lär sig en speciell doft som den sedan söker på, kallas det specialsök eller att den doftdiskriminerar, den utesluter andra dofter just då. Hunden kan lära sig söka efter flera dofter som den arbetar med parallellt.

Nosework är till skillnad mot de uppräknade nyttosöken, en tävlingsform av specialsök. Nosework är också en fantastisk aktivering, utan att man behöver sikta mot tävling med sin hund. När hunden får använda sin nos i arbetsuppgifter (som aktivering med sin ägare, på tävling eller som tjänstehund), tillfredsställer den sina ursprungliga behov av sysselsättning och blir harmonisk och glad.


Nosework är lätt att ta med på semestern, lätt att utföra hemma och en sport som inte kräver dyra material eller stora utrymmen. Det är en sport som både som aktivering och på tävling fungerar även för känsliga hundar, s.k. reaktiva hundar, eftersom tävlingsområdet endast besöks av en hund i taget. På MedHunds Nosework-kurs är även reaktiva och känsliga/oroliga hundar välkomna.

Tävlingsformen går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. De rum, utemiljöer och fordon som tävlingen genomförs på, prepareras i förväg av tävlingsledningen. Ägaren vet inte var doften finns. Det finns tre tävlingsnivåer med olika dofter. På grundkursen används eukalyptus. Allt material tillhandahålls under kursen, inklusive ett startkit att ta med hem.

Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Det är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Läs gärna mer om Nosework på Svenska Nose Work Klubbens hemsida:

SNWKAdress: Uddeboövägen 104, Norrtälje

http://kartor.eniro.se/m/HTgfB