Nosework fortsättning

Nosework fortsättningskurs

Stegrade svårighetsgrader samt introduktion av lagerblad
med Carina Ejmert från Roahunden

Kursinnehåll:
  • Träningstips för att höja motivationen och öka farten
  • Tips på variation i träningen
  • Hur stegra svårighetsgraderna
  • Steget före – Träna noggrannare än kraven för klass I
  • Introduktion av lagerbladshydrolat
Lördag 26 oktober och fredag 27 oktober
Datum: 26-27 oktober 2019
Tider: 10.30 - 15.30 (lunch 12.30-13.30)

Lunch: du tar med egen mat eller åker till Norrtälje (10 min med bil). Microvågsugn och vattenkokare finns, inte spis. Fika med tilltugg ingår självklart i kursen.

Pris: 1600 kronor/hund
Deltagare: 4-6 hundar
Adress: MedHund, Uddeboövägen 104, Norrtälje

Anmäl dig här:

Anmälan Nosework fortsättning 2019Adress: Uddeboövägen 104, Norrtälje

http://kartor.eniro.se/m/HTgfB
Nosework, grund

Nosework grundkurs

Förberedande för doftprov (DP)
och för att tävla i Klass I
med Carina Ejmert från Roa hunden

Kursinnehåll:
  • Teori om dofternas rörelser, kontaminering, regler mm.
  • Träning: inlärning av en doft (eucalyptus), sök i burk, papplåda och utan lådor.
  • Inlärning och lek
  • Rumssök, utomhussök och fordonssök.
Fredag-söndag 11-13 oktober 2019
Datum: 11, 12 och 13 oktober
Tider fredag: 18.00-20.30
Tider lördag och söndag: 10.30 - 15.30 (lunch 12.30-13.30)

Lunch: du tar med egen mat eller åker till Norrtälje (10 min med bil). Microvågsugn och vattenkokare finns, inte spis. Fika med tilltugg ingår självklart i kursen.

Pris: 2600 kronor/hund

Ett startkit för nosework ingår, med doft (eucalyptus), burkar och möbeltassar.

Deltagare: 4-6 hundar
Adress: MedHund, Uddeboövägen 104, Norrtälje


Anmäl dig här:

Anmälan Nosework grundkurs 2019Carina utbildade sig till hundinstruktör 1980 och till noseworkinstruktör 2014. Vi är fantastiskt glada att få ordna noseworkkurser med henne här på MedHund.

Läs mer om Carina härOm nosework

I Nosework får hunden använda sitt viktigaste sinne: luktsinnet. Hunden letar efter en doft och markerar när den hittat den, dvs. talar om för ägaren att här är doften. Doften göms t ex i en burk eller sätts direkt på en vägg. Hunden kan leta doft ute eller inne. Det specifika med sporten är att hunden lär sig den speciella doften och sedan söker efter den. Inlärningen går till på samma sätt som när tjänstehundar lär sig söka efter sprängmedel eller droger, när kantarellhundar lär sig hitta kantareller eller när diabeteshundar lär sig känna igen låg respektive hög blodsockernivå hos sin ägare. När hunden lär sig en speciell doft som den sedan söker på, kallas det specialsök eller att den doftdiskriminerar, den utesluter andra dofter just då. Hunden kan lära sig söka efter flera dofter som den arbetar med parallellt.

Nosework är till skillnad mot de uppräknade nyttosöken, en tävlingsform av specialsök. Nosework är också en fantastisk aktivering, utan att man behöver sikta mot tävling med sin hund. När hunden får använda sin nos i arbetsuppgifter (som aktivering med sin ägare, på tävling eller som tjänstehund), tillfredsställer den sina ursprungliga behov av sysselsättning och blir harmonisk och glad.


Nosework är lätt att ta med på semestern, lätt att utföra hemma och en sport som inte kräver dyra material eller stora utrymmen. Det är en sport som både som aktivering och på tävling fungerar även för känsliga hundar, s.k. reaktiva hundar, eftersom tävlingsområdet endast besöks av en hund i taget. På MedHunds Nosework-kurs är även reaktiva och känsliga/oroliga hundar välkomna.

Tävlingsformen går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. De rum, utemiljöer och fordon som tävlingen genomförs på, prepareras i förväg av tävlingsledningen. Ägaren vet inte var doften finns. Det finns tre tävlingsnivåer med olika dofter. På grundkursen används eukalyptus. Allt material tillhandahålls under kursen, inklusive ett startkit att ta med hem.

Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Det är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Läs gärna mer om Nosework på Svenska Nose Work Klubbens hemsida:

SNWKAdress: Uddeboövägen 104, Norrtälje

http://kartor.eniro.se/m/HTgfB