Fortsättningskurs

Fortsättningskurs
Kursnivå: steg 2


Fortsättningskurs, steg 2, är för de som gått steg 1 (Valpkurs eller Grundkurs, steg 1) på MedHund. Mer avancerad träning av Flockfokus med djupgående kunskaper om inlärning. Läxa mellan kurstillfällena och beteendestudier.

Förkunskaper:
MedHunds Valpkurs eller Grundkurs, steg 1


Datum: 3, 10, 17 och 24 oktober 2018
Tider: 18.00 - 20.30

Fyra onsdagar, tot 10 timmar.

Pris: 2000 kronor - för dig som gått valpkurs/grundkurs på MedHund senaste året.

Begränsat antal platser, max 6 deltagare.

Kursinnehåll:
- Från 6 månader
- Teoripass varje gång i kurslokalen med fika
- Vardagslydnad och aktivering
- Flockfokus; lös hund, inkallning, antijakt
- Inlärning, belöningar, motivation
- Hemuppgifter
- Beteendestudier; lära sig läsa hunden
- Problembeteenden, åldersrelaterade problem

Två platser kvar!

Anmälan Fortsättningskurs, start 3 oktober 2018Nosework

Nosework grundkurs


Helgkurs 5-7 oktober 2018
Nosework med Carina Ejmert
från Roahunden
Arrangör MedHund i Roslagen
Helena och Peter Ulvatun

I Nosework får hunden använda sitt viktigaste sinne: luktsinnet. Hunden letar efter en doft och markerar när den hittat den, dvs. talar om för ägaren att här är doften. Doften göms t ex i en burk eller sätts direkt på en vägg. Hunden kan leta doft ute eller inne. Det specifika med sporten är att hunden lär sig den speciella doften och sedan söker efter den. Inlärningen går till på samma sätt som när tjänstehundar lär sig söka efter sprängmedel eller droger, när kantarellhundar lär sig hitta kantareller eller när diabeteshundar lär sig känna igen låg respektive hög blodsockernivå hos sin ägare. När hunden lär sig en speciell doft som den sedan söker på, kallas det specialsök eller att den doftdiskriminerar, den utesluter andra dofter just då. Hunden kan lära sig söka efter flera dofter som den arbetar med parallellt.

Nosework är till skillnad mot de uppräknade nyttosöken, en tävlingsform av specialsök. Nosework är också en fantastisk aktivering, utan att man behöver sikta mot tävling med sin hund. När hunden får använda sin nos i arbetsuppgifter (som aktivering med sin ägare, på tävling eller som tjänstehund), tillfredsställer den sina ursprungliga behov av sysselsättning och blir harmonisk och glad.


Nosework är lätt att ta med på semestern, lätt att utföra hemma och en sport som inte kräver dyra material eller stora utrymmen. Det är en sport som både som aktivering och på tävling fungerar även för känsliga hundar, s.k. reaktiva hundar, eftersom tävlingsområdet endast besöks av en hund i taget. På MedHunds Nosework-kurs är även reaktiva och känsliga/oroliga hundar välkomna.

Tävlingsformen går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. De rum, utemiljöer och fordon som tävlingen genomförs på, prepareras i förväg av tävlingsledningen. Ägaren vet inte var doften finns. Det finns tre tävlingsnivåer med olika dofter. På grundkursen används eukalyptus. Allt material tillhandahålls under kursen, inklusive ett startkitt att ta med hem.

Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Det är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Läs gärna mer om Nosework på Svenska Nose Work Klubbens hemsida:

SWNK

Sista anmälningsdag är passerad
Pris: 2800 kronor/hund
Max 6 ekipage

Tider
fredag 18.00-20.30
lördag 10.00-14.30
söndag 10.00-14.30
MedHund bjuder på lunch och fika
Vi ordnar mat utan gluten, mjölk, soja, kött eller ägg. Meddela i anmälan om du har andra intoleranser eller är vegan.

Adress: Uddeboövägen 104, Norrtälje

http://kartor.eniro.se/m/HTgfB