HUNDra år med HUNDar

30-årsjubileum
Fyra föreläsningar

Helena Ulvatun, hundtränare, beteendevetare och grundare av MedHund, föreläser om Flockfokus under fyra rubriker:
  • Hundar grubblar inte, tisdagen den 9 april
  • Den konsulterande hunden, torsd. den 9 maj
  • Behovet att vara behövd, torsd. den 23 maj
  • HUNDra känslor, torsdagen den 13 juni

Man behöver inte vara rädd för att använda ordet "kärlek" när man pratar om hundar

Flockfokus är Helenas utarbetade träningmetod där det ömsesidiga samarbetet står i fokus. När hunden riktar uppmärksamhet mot ägaren finns flockfokus. För trettio år sedan kom den första hunden till Helena och sedan har det varit 3,5 hundar i snitt – HUNDra år med HUNDar.

  • Hundar grubblar inte, handlar om hur lika vi är i mångt, men också vad som skiljer oss som arter. Hjärnan, matsmältningen och andra delar av vårt inre är ganska olika, men är det sant att hunden har fyra ben och vi bara två? Våra hjärtan är nog lika, de slår gärna i takt. Tisdagen den 9 april.

  • Den konsulterande hunden. Hunden har en medfödd vilja att samarbeta med oss. Till en viss grad. Sätter du en samojedhund i en viss riktning och säger att nu går vi, ser den som sin arbetsuppgift att snabbt, målinriktat och uthålligt fortsätta framåt längst fram i flocken. Sätter du en vallhund i samma utgångsposition kommer den snart att fråga efter nya uppgifter. Hundar skiljer sig mellan raser, avelslinjer och framförallt som individer. Det finns rasskillnader, men inga garantier. Gemensamt är att de behöver sin människa, en människa att konsultera i livets olika skeden och i olika situationer. Torsdagen den 9 maj.

  • Behovet att vara behövd. Är det bara människan i symbiosen människa – hund som har behovet att vara behövd? Vilka beteenden har hunden predisponerat med sig vid födseln för att vara en god medlem i vår familj, eller i vår kombination av flock och familj? Torsdagen den 23 maj.

  • HUNDra känslor. Hur kommunicerar vi våra känslor? Förstår vi hundens känslor? Genom att förstå dina och din hunds känslor, skapas trygghet. Är det okej att bli arg? Kan din hund vara trygg om du är ledsen? Kan man fejka glädje? Hundar kanske till och med har bättre tillgång till känslolivet, och vi har något att lära från dem. Torsdagen den 13 juni
Datum:
Tisdagen den 9 april, 18.00
Torsdagen den 9 maj, 18.00
Torsdagen den 23 maj, 18.00
Torsdagen den 13 juni, 18.00

Tider vid varje tillfälle:
18.00 Försnack, ta en macka och möjlighet till akademisk kvart
18.30 Föreläsning
20.00 Fika med eftersnack, frågor och problemlösning
21.00 Slut

Pris: 350 kronor/person och tillfälle
1000 kronor för alla fyra tillfällen
900 kronor för tre tillfällen

Anmäl senast en vecka innan

Anmäl till föreläsningarna med HelenaFem sinnen och hundra känslor

MedHund presenterar kursen
Fem sinnen och HUNDra känslor

=> Våren 2019 ersätts kursen av fyra föreläsningar, se spalten till vänster

Det här är en kurs för den som är nyfiken. Hunden har – liksom vi – fem sinnen och genom att bredda tänket i träningen och använda alla hundens sinnen och några av våra, hittar vi nya vägar för inlärning och problemlösning.

Hunden har känslor. Det är ingen nyhet för hundägare, men nu har forskningen kunnat bevisa det svart på vitt. Hunden är tryggast tillsammans med sin ägare, men om en främling gråter vill de trösta. Hundar känner också sorg och ledsenhet, annars skulle de inte förstå människans tårar.
På kursen lockar vi fram glädje och lek i träningen. Både hund och hundägare behöver tycka att det är roligt med övningarna. När hunden känner lust i träningen lär den sig snabbare. Glädje och lek med sin matte och husse är en viktig motivation för att hunden ska samarbeta och komma vidare med sina uppgifter.

Kursdeltagarna får fyra uppgifter att lösa under kursens gång: en självvald inlärningsuppgift, ett vardagsproblem att jobba med, en teoretisk uppgift och ytterligare en inlärningsuppgift.

Datum:
Tid: 18.30-20.45
Pris: 2800 kronor
Deltagare: 3-5 ekipage
Instruktör/beteendevetare: Helena Ulvatun


Kursen gick första gången hösten 2017
Testpiloterna berättar


"Personligt, Prestigelöst, Positivt!"

"Allan totalt däckad efter intensiv kurs hos MedHund i Roslagen! Fem sinnen och hundra känslor"

"Tack för en rolig prototyp-kurs och att få vara med på utformning av ny kurs!"

"Jag har börjat förstå hur mycket min känsliga hund påverkas av mina känslor och förväntningar. Det är så lätt att bli stressad och orolig när jag inte förstår min hunds beteende tex vid hundmöten, nu har jag redskap som jag hoppas gör mig tryggare och våra promenader blir roliga och trevliga."

"Måste få berätta. Var precis ute på en promenad i mörkret på byvägen. Möter grannen med sin tik som löper. Gustav börjar spänna upp sig och gny, då slänger jag fram targeten och säger trampa och han lägger fokus helt på den och trampar. Jag stod en liten stund och pratade på ca 4 m avstånd, slängde fram targeten en gång till och Gustav trampade sen gick vi vidare. Jag tror knappt det är sant."

"På dagen i dag när vi var i skogen så busade Gustav och jag runt , han var lös och så där sprallig och glad som de ofta blir när det är lite kyligt och frost. Rätt som det är så brakar det till i busken och Gustav var en liten bit ifrån mig, där står en älg. Gustav stannar och kollar, viftar på svansen, jag ropar och han tvärvänder och kommer direkt till mig, glad och busig. Vilken dag!!"

"Vi tränar varje dag med olika moment. På promenader, på tomten och inomhus. Tuva är mycket intresserad och verkar tycka det vi gör är roligt. Hon blir mer och mer följsam tittar ofta på mig och undrar var vi ska gå eller hitta på. Jag har också observerat tillfällen då hon tagit kontakt med mig när hund eller människa dykt upp oväntat för oss båda. Jag har då kunnat belöna henne och gått vidare."

"Promenaderna börjar bli lugnare och trevligare för oss båda. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att jag är lugn, inte stressad och låter det ta tid."

"Jag är så glad att jag deltar på dina kurser, jag känner mig fylld av hopp för Tuvas utveckling och det är härligt med ditt sätt att träna och tänka runt hundars lärande. Vi ses."

"Kram och tack för igår, kul med lite fniss : ) : )"

"Det är väldigt roligt och spännande att få vara "försökskanin" på din kurs! Ett privilegium tycker jag!"

"Gillar kursnamnet HUNDra känslor men tycker också om detta med fem sinnen. Så mitt förslag är HUNDra känslor och fem sinnen! Sen tycker jag att du nånstans i beskrivningen av kursen ska använda ordet trolleri. För mig har kunskap om mitt kroppsspråk, min mentala inställning och tips om hur agera gentemot min hund inneburit lösningar som känts som trolleri."

"Tack för alla inspirerande träffar, vi kommer igen! Allan med matte och husse. Stor KRAM"