Toyas utbildning

Nu under vintern 2010-2011 utbildar jag Toya till terapihund. Utbildningen ges vid Hundens Hus i Stockholm och den är ett drygt halvår lång. Toya blev sex år i december 2010. Hon är en samojedtik och 54 cm hög över ryggen.

Läs mer om Toyas utbildning

Praktik

Under våren 2011 ska vi göra praktik, t ex att hjälpa till med motivation till att börja promenera och besök på vårdhem. Läs mer här till höger.


Hund är ett bättre stöd än vuxen person vid förhör med barnToya hämtar ivägkastat föremål

Praktik


Vill du har besök av en hund? Under 2011 ska Toya och jag ut på praktik.


Praktiken kan vara att hjälpa någon att hitta sin motivation till att börja promenera regelbundet, arbeta för att ta bort hundrädsla, eller vara en liten stödgrupp för någon, ung eller gammal, med mycket utrymme för skratt och samtal. Den här praktiken är på 15 timmar.

Vi kommer även att praktisera ca 10 timmar inom en vårdinstitution eller liknande, där Toyas uppgifter blir att uppmuntra, glädja, stimulera och motivera till olika aktiviteter. Aktivt söker vi en plats där vi får träffa ungdomar och barn eller unga vuxna.

Jag är beteendevetare med forskning inom stress och psykologi bakom mig och startar nu upp en verksamhet som livsvägledare för personlig utveckling. I detta kan Toya hjälpa till när någon önskar det. Med sin närvaro kan samtalen lättare komma igång. vi kan också promenera med Toya och samtala samtidigt.

Helenas CV


Toyas vänner: Igor, Senta och TashowTill sidans topp

Terapihundens arbete

Terapihundens uppgifter är att motivera, lugna och glädja.


Med hundens hjälp kan kognitiva färdigheter tränas

Motivation ges till fysisk aktivering genom promenader

Samtal kommer lättare igång med hunden som första samtalsämne

Koordination tränas när man klappar hunden

Toya kan ligga intill eller hålla sitt huvud i knäet. Det kan kännas lugnande för de som tycker om ett hundbesök.

Toya kan hitta på och utföra konster och tricks. För en del tricks behöver Toya lite hjälp med att rulla en boll eller hålla i ett snöre.

Toya är nyfiken och lättlärd. Ibland är nyfikenheten större än lydnaden, en frisk och underhållande egenskap.

Den tänkande hunden, kallar jag Toya. Det syns att hon tänker och hon tänker klokt och kärleksfull. Det märks i hennes handlingar.För att läsa mer om terapihundar, se mina länkar till kurskollegor och terapihundsekipage.

MedHund LänkarToya tränar bollvallning