Läsa hund i hundmöte och antijakt

Läsa hund i hundmöte
och antijakt

Sommarkurs söndagar 2021

Anmäl senast 20 juni

Kursen vänder sig till både den som vill lära mer om att läsa hund och den som har problem i hundmöten. Kursen passar försiktiga, känsliga hundar och den passar för s.k. reaktiva hundar som gör utfall i möten. Kursen hjälper dig att hjälpa din hund istället för att gå i konflikt vid hundmöten. Hundarna är kopplade under kursen och vi respekterar deras behov av integritet i kursens upplägg.

Under kursen jobbar vi även med verktyg som gör flyende djur till en signal att gå till matte/husse, istället för att springa efter. Man tränar antijakt även med hundar som jagar bilar, cyklar, joggare mm. Kursen ger en stadig grund för antijakt-träningen, som sedan givetvis fortsätter hemma. Hundarna är kopplade under kursen.

Kursbeskrivning
Kursen växlar mellan teoripass, handledd träning och egen träning.
Teori om stress och hur stress kan byggas upp inom hunden utan att vi tänker på det.
Stress är överlevnad, men blir också skadlig i för stor mängd.
Smärta: Hundar som jagar för att de har ont.
Beteenden som utfall, oro och att gömma sig, kan vara tecken på stress som triggar system för flykt, fight eller spela död.
Du får veta hur du läser din hund i olika situationer. Skillnad på orolig och ilsken hund.
Vad betyder egentligen en hög svans som viftar?
De flesta hundar som reagerar i hundmöten säger att de inte vill ha närkontakt.
Nosarbete, varför är det viktigt i antijaktträning?
Lek är också ett sätt att hantera stress. Hur ska du veta om din hund uppskattar leken med främmande hundar eller om den leker för att överleva?

Praktisk träning med hundmöten på olika avstånd. Mycket långt avstånd 200-100 meter med en lugn figuranthund. Mer nära möten med ytterligare andra verktyg, samt vad man gör vid plötsliga nära möten.

Praktisk träning med metoder för att lära om, sk. överlärning, vid möte med sådant som triggar till jakt.

Kursen innehåller även moment med koppelträning.

Under kursen kommer du att få uppgifter att träna på som ökar ditt och din hunds samarbete.
Övningarna syftar till ett ökat Flockfokus™ som är MedHunds träningsmetod. Med ökat Flockfokus vänder sig hunden till dig istället för utåt mot allt som händer runt omkring.

Under kursen hanterar vi reaktiva hundar så de slipper möten i onödan, t ex kan bilen parkeras avskilt så hunden inte stressar upp sig när den vilar där.

Under kursen finns även möjlighet att gå skogspromenader, träna på HUNDerbanan eller den inhägnade ängen.

Datum: 4, 11, 18, 25 juli, 8 och 15 augusti 2021
-----------(Ingen kurs den 1 augusti)

Tider: 9.30 - 12.00

Pris: 4200 kronor per hund (15 timmar kurs)
– Deltagare: 3-5 hundar med ägare
– Arrangör: MedHund i Roslagen, Norrtälje
– Lärare: Helena Ulvatun

Anmälningslänk

Läsa hund och antijakt sommar 2021

ANMÄL SENAST 20 JUNI


Lös hund - inkallning - koppel

Lös hund, inkallning och koppelträning

Sommarkurs lördagar 2021

Anmäl senast 20 juni

Människan är, som jag brukar säga, det som definierar hunden. Hundens flockliv skiljer sig starkt från vargens; hunden är ingen varg. Det är skillnad på både hur mer vilda hundar håller revir och hur de grupperar sig, jämfört med vargen. Hunden är mildare mot artfränder och kan lära sig att acceptera både andra hundar och andra djur i vuxen ålder. Vargen drar gränsen vid flocken, från 3 månaders ålder.

När vi promenerar med vår hund finns ingen anledning till att den springer på egen tass i skog och mark. Den kommer till oss för att göra oss sällskap på promenaden, i arbetet och på de platser vi besöker. I skogen finns de vilda djuren och hunden hör helt enkelt inte till dem. Hundens hjärna är mindre än vargens och man tror att evolutionen sparat på energi där, när hunden kompletterade sin tillvaro med en människa. Vi lever i en slags symbios där inte bara hunden finns för oss, vi finns också för hunden. Hundens hjärta är starkt inriktat på en tillvaro med oss. Och hunden har en unik förmåga att läsa av oss, våra känslor och att anpassa sig. Det här att träna samarbete med sin hund, är en kärleksförklaring!

Ett kriterium för att ha hunden lös är att den håller sig intill sin ägare. Ett annat är att den kommer på inkallning. En följsam hund behöver inte kallas in lika ofta, en enkel logik.

Under perioden 1 mars – 20 augusti är viltet fredat. ”En jägare som våren 2016 hade sin hund lös på fjället under förbudstid, dömdes till 7500 kronor i böter” (lansstyrelsen.se).

Hur tränar man då sin hund till att gå lös utan att sticka på vilt? Om hunden jagar olovandes, behöver man först lära om. Rådjur och annat vilt blir signaler att gå till matte eller husse. Hunden lär sig att berätta (skvallra) om det den upptäcker, istället för att sticka iväg. Fullt möjlig träning och det är det vi gör på antijaktkurserna (söndagar i sommar).

Man tränar även sin hund till att vara följsam. Man lär in vad jag kallar Flockfokus™ och som betyder att hunden har fokus mot sin ägare, inte mot omvärlden i första hand. Man behöver även träna sin koppelhand så man inte kommunicerar med hunden genom kopplet. Det är när människan ändrar sig som hunden har en chans att förstå vad vi vill istället för att den drar i kopplet. Låter kanske bakvänt, men är väldigt effektivt.

Inkallning och följsamhet behöver också tränas. Belöna närhet och kontakt. Träna inkallning under lång tid, så inkallningssignalen blir en betingad reflex. Skapa förväntningar hos din hund på att det faktiskt är roligare hos dig än någon annanstans. Även på promenad.

Lös hund, inkallning och koppelträning
SOMMARKURS
Fem lördagar i sommar, med start 3 juli.
Datum: 3, 10, 24 juli samt 7 och 14 augusti.
Tid: 10.00 - 12.00

Kursinnehåll:
- Följsamhet
- Lös hund
- Inkallning
- Koppelhantering
- Antijakt
- Flockfokus

Pris: 2900 kronor per hund (10 timmar kurs)
– Deltagare: 4-6 hundar med ägare
– Arrangör: MedHund i Roslagen, Norrtälje
– Lärare: Helena Ulvatun

Anmälningslänk

Lös hund och inkallning sommar 2021

ANMÄL SENAST 20 JUNI