God Jul & Gott Nytt År! 2013

önskar

MedHund i Åkersberga

Inför nyår
Undvik att utsätta hunden för smällarna under tolvslaget. Sitt själva stilla och prata och skratta, ha tv:n på, spring inte runt och titta i fönstren. Gå inte ut just då, öppna inte dörrar mm.
Om det smäller under promenaderna under dagarna runt nyår, undvik att titta på hunden, det kan göra att den tror det är farligt, var som vanligt. Samma sak inomhus, trösta inte, men låt hunden krypa intill om den blir orolig. Lägg en hand på hunden om den tycker om det.
Kryper hunden in eller bakom någonstans, låt henne/honom vara ifred just när det smäller som värst. Sitt kvar och prata och skratta. Att leka med hunden kan vara utmärkt om den hänger på, men försök inte locka den om den blivit rädd. Att locka hunden, trösta hunden och titta på hunden ökar risken för att den ska bli mer rädd. Var som vanligt.

Gott Nytt År!
God Jul & Gott Nytt År! 2012

önskar

MedHund i ÅkersbergaGod Jul & Gott Nytt År! 2011

önskar

MedHund i ÅkersbergaGod Jul & Gott Nytt År! 2010

önskar

MedHund i Åkersberga

Ache, Avanti, Gisa, Willis och Love, 6 veckor gamlaJulberättelse

Julsaga 2013

Det var en av de där vintrarna då det stormade så mycket. Den ena stormen efter den andra avlöste varandra och däremellan regnade det något helt fruktansvärt mycket. Efter ett par dagars regnande kom nästa storm och torkade bort allt det blöta och ibland var det både och samtidigt. Då ville ingen gå utomhus. Men det kom ingen snö, ingen alls. I den lilla stugan vid skogens kant, bodde den långa gumman med sina vita vargar. Hon tittade ut genom fönstret och såg upp mot trädtopparna som vajade ovanför berget som låg alldeles intill stugan. Medan hon såg granarnas våldsamma gungningar fram och tillbaka och fram och tillbaka tänkte hon på trädet som stod på det andra berget, norr om stugan. ”Bara inte den stora aspen faller ned i år”, tänkte hon.

Det var två dagar före julafton…

Fortsättning följer.
Julberättelse 2011

Nu när snön kommit kan vi promenera på golfbanan som ligger bortom skogspartiet bakom huset, och här kommer en berättelse från årets mörkaste dag (22/12) i vilken mina tikar imponerar med sin klokhet.

Jag stod på golfbanan och tränade apportering med en hund i taget. Plötsligt kom en jack russel farande i riktning mot oss och ägarna med två till hundar befann sig 50-100 meter bort. Det brukar lugna sig om jag vänder bort och går, men det blev så trassligt med kopplen eftersom vi var mitt i träningen och hundens matte kom springande efter sin hund. Så den kom förstås närmare. Mina pojkar började skälla och jag ropade att hundägaren skulle gå åt andra hållet. Samtidigt smet Nadja iväg och motade den lilla hunden, vänligt och bra. När den smet förbi henne för att matte fortsatte mot mig plus att en till hund började röra sig mot oss, sprang Toya fram och motade hunden och Nadja tog hand om nästa. De var en bit ifrån oss så jag ropade så högt jag kunde “spring åt andra hållet” och hundägaren tittade förvirrat på Nadja och Toya, hon trodde nog jag sa något till dem. “Hundägaren, spring åt andra hållet, få med din hund bort!” ropade jag då och “bry dig inte om mina hundar”. Bara ett par tveksamma steg från henne åt andra hållet gjorde att hennes hundar slutade springa mot mig (och mina skällande hannar) och hon kunde lyfta upp den ena lilla hunden och fick med sig den andra. Toya och Nadja kom direkt tillbaka till mig. Jag är så imponerad. De handlade klokt, de var vänliga, de samarbetade och de visste när de var klara.

Jag upplevde den här visheten även med Joy (som lämnade mig fjorton år gammal för tolv år sedan) och har många gånger tänkt att jag inte kunde förvalta den då, hundens klokskap. Jag var så oerfaren som hundägare. Jag hoppas att jag kan det nu.