Hundkurser vår-sommar 2022

Valpkurser, från 3 månader. Startar:
-----9 juni, 4 juli och 25 juli

Förberedande ID-hund Fulltecknad
-----Steg 1, start 21 maj

Läsa hund i (svåra) hundmöten
-----Start höst 2022
-----Passar även reaktiva / känsliga hundar

Läsa hund Steg 2 – Fortsättning
-----För dig som gått Läsa hund i (svåra) hundmöten
-----eller motsvarande kurs

-----Start 3 juli

Spårkurser (personspår) sommar 2022
-----Prova-på / Nybörjare, 27, 29 och 30 juni
-----Spår för känslig/reaktiv hund, start 19 augusti

Antijakt och Inkallning
-----Start 7 augusti
-----Passar även reaktiva / känsliga hundar

Grundkurs, unga och vuxna hundar,
-----Start höst 2022

Fortsättningskurs/Unghundskurs
-----kommer hösten 2022

Fler Spårkurser och Förberedande ID-hund
-----kommer hösten 2022

Privat träning

HUNDerbanan

Anmäl dig till MedHunds nyhetsbrev


Nycklar i hundträningen

Vår bok!
Nycklar i hundträningen
249 kronor plus frakt. Skicka mail till:
info@medhund.se
Nycklarna öppnar dörrar när samspelet och samarbetet med hunden behöver finna nya vägar för att komma vidare. Det handlar om att få nya sätt att tänka i hundträningen och att ha roligt med sin hund - vad man än tränar.

Hundtränare Helena Ulvatun har skrivit och Peter Ulvatun har fotograferat.
225 sidor med 50 färgbilder.


MedHund i Roslagen


MedHund finns i Norrtälje sedan sommaren 2015.
Innan dess var MedHund verksamma i Åkersberga i tio år med kurser för hundägare.Ibland är det lättare att hitta vägen till hundens hjärta än till hundens öron


Assistans i skogen
Assistans i skogen

Senta assisterar med att plocka ihop grejerna som matte strött omkring sig. Övriga hundar tittar passivt på och låter henne utföra sina uppgifter. De blir belönade för att de sitter stilla.Skicka mail: info@medhund.se
Telefon: 0709-23 60 50


Nyheter

MedHunds nyhetsbrev juni 2022

Innehåll: Hundens sjätte sinne, en kompass i ögat och sommarens kurser.

Läs nyhetsbrevet för juni 2022

Du kan få våra nyhetsbrev i din mail.
Stående innehåll: Kommande kurser, Peters fotofavoriter från HUNDerbanan och våra kurser, samt Helenas texter om olika fenomen i hundvärlden.
I junis nyhetsbrev om kryptokrom - en kompass i ögat och om hundens sjätte sinne som liksom luktsinnet sitter i nosen.

Anmäl dig till MedHunds nyhetsbrev
Ny bok!
Grunder i hundträningen.
För valp och vuxen hund.

Av Helena Ulvatun
Pris: 249 kronor på MedHund

Boken finns även på Bokus och AdLibris

Det är med stor stolthet jag nu erbjuder denna bok. En ovärderlig hjälp i den allra första träningen med din valp, en omplacering eller en vuxen hund med vilken den där första träningen inte blev av för att man kanske var sjuk.

Boken bygger på min metod Flockfokus™, med felfri inlärning och positiv förstärkning. Fyra grundläggande beteenden, tre livsviktiga signaler, aktivering och inlärning är några av de stora delarna i upplägget.

Boken ingår i våra valp- och grundkurser. Över hundra kurser, står som underlag. Övningarna i boken är lätta att följa även om man tränar själv med sin valp. En viktig aspekt idag med pandemierna.

Boken ges ut av Förlag Värdefullt.


"Jag har läst Helena Ulvatun's nyutgivna bok "Grunder i hundträningen" och jag måste ge den fem 🐾 och ett stort ❤️, för den är verkligen bra! Dels för att den innehåller tydliga och bra förklaringar, dvs grundläggande och viktig kunskap förklarat, men även för de praktiska steg-för-steg-övningarna och tipsen samt listan med fallgropar som hör ihop med varje avsnitt. Jag tror att den här boken kan vara det stöd och den kunskapskälla som många letar efter. Kan varmt rekommenderas! Gillar även STORT att det finns ett medvetet upprepande av viktiga statements, det är mycket bättre att få läsa det igen, där det hör hemma, än som en trist källhänvisning typ (som jag beskrev på sidan "X")👌"
Skrivet av Maria Nilsson, hundtränare på Nositeten i Sollentuna, med diplomathunden Aslan.

Läs om Maria och Aslan

Grunder i hundträningen
249 kronor plus frakt. Skicka mail till:
info@medhund.se


Fler böcker från Förlag Värdefullt (priser hos oss inom parentes, Bokus och AdLibris har andra priser):
Nycklar i hundträningen (249 kronor)
VACC-25/30, deckare i Roslagen med mycket hundar (139 kronor)
Sorg i livet. Liv i sorgen. Fin bok om sorg, men mest om liv. Bilder och texter. (299 kronor)
Nyhet våren 2022:

Förberedande ID-hund

Förberedande ID-hund: Steg 1 och Steg 2Nyhet våren 2022

Spårkurs för känsliga och/eller reaktiva hundar

Kurs som ligger på vänt:
Fem sinnen och hundra känslor

Hunden och vi har känslor och vi jobbar med dem, inte mot dem. Vi använder våra och hundens sinnen för att testa nya vägar och förhållningssätt i träningen med problemlösning och nyinlärning.

Testpiloterna från första kursen berättar:

"Allan totalt däckad efter intensiv kurs hos MedHund i Roslagen! Fem sinnen och hundra känslor"

"Tack för en rolig prototyp-kurs och att få vara med på utformning av ny kurs!"

"Gillar kursnamnet HUNDra känslor men tycker också om detta med fem sinnen. Så mitt förslag är HUNDra känslor och fem sinnen! Sen tycker jag att du nånstans i beskrivningen av kursen ska använda ordet trolleri. För mig har kunskap om mitt kroppsspråk, min mentala inställning och tips om hur agera gentemot min hund inneburit lösningar som känts som trolleri."

"Måste få berätta. Var precis ute på en promenad i mörkret på byvägen. Möter grannen med sin tik som löper. Gustav börjar spänna upp sig och gny, då slänger jag fram targeten och säger trampa och han lägger fokus helt på den och trampar. Jag stod en liten stund och pratade på ca 4 m avstånd, slängde fram targeten en gång till och Gustav trampade sen gick vi vidare. Jag tror knappt det är sant."

"På dagen i dag när vi var i skogen så busade Gustav och jag runt , han var lös och så där sprallig och glad som de ofta blir när det är lite kyligt och frost. Rätt som det är så brakar det till i busken och Gustav var en liten bit ifrån mig, där står en älg. Gustav stannar och kollar, viftar på svansen, jag ropar och han tvärvänder och kommer direkt till mig, glad och busig. Vilken dag!!"

"Vi tränar varje dag med olika moment. På promenader, på tomten och inomhus. Tuva är mycket intresserad och verkar tycka det vi gör är roligt. Hon blir mer och mer följsam tittar ofta på mig och undrar var vi ska gå eller hitta på. Jag har också observerat tillfällen då hon tagit kontakt med mig när hund eller människa dykt upp oväntat för oss båda. Jag har då kunnat belöna henne och gått vidare."

"Promenaderna börjar bli lugnare och trevligare för oss båda. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att jag är lugn, inte stressad och låter det ta tid."

"Jag är så glad att jag deltar på dina kurser, jag känner mig fylld av hopp för Tuvas utveckling och det är härligt med ditt sätt att träna och tänka runt hundars lärande. Vi ses."

"Kram och tack för igår, kul med lite fniss : ) : )"

"Det är väldigt roligt och spännande att få vara "försökskanin" på din kurs! Ett privilegium tycker jag!"

"Tack för alla inspirerande träffar, vi kommer igen! Allan med matte och husse. Stor KRAM"
Från mina kurser:


Jag är så glad att jag kämpade mig igenom den jobbiga tiden med Zimba, att jag gjorde som du sa. Nu är han perfekt. Vi mötte en hare häromdagen och Zimba var lös. Han kom direkt till mig när han såg haren.
______________________Liselotte & Zimba (4 år).

Blir så glad och tacksam efter promenad i skogen. Izzy lös och uppmärksam på mig. Hundar passerar och hon tittar glatt på dem, sedan på mig och går med mig. Så glad att jag investerat i att gå kurs hos dig.
__________________________Lena & Izzy (1 år).

Vi är mycket nöjda med kursen och tränar för fullt med Freja. Vi har redan upptäckt att hon kan mycket mer än hon alltid har lust att visa... Självständig var ordet.
____________________Anne-Marie & Freja (valp).

Vi gick valpkurs här förra sommaren, sedan gick vi en valpkurs till och så gick vi en tredje valpkurs hos uppfödaren. Men nu när vi ville gå kurs igen, kände vi att din metod var den mest underbyggda.
_________________Anette, Petter & Tuco (1,5 år).

Du anpassar träningen under en kurs till de olika deltagarna, ingen är på för hög eller låg nivå. Jag förstår att deltagare åker långt, dina kurser har kvalitet.
___Ann-Marie med Tosca och Nicki (vuxna damer).

Lucky blev genast mer följsam när jag började variera tempo och riktning som du skrev i kursrepetitionsmailet.
__________Peter & Lucky (slyngelkurs höst 2012).

Tack för en bra kurs! Roligt med en så skicklig kursledare och en så fin miljö för hundarna. Det var så fint att få träna i lyktornas sken. Nellie var ju inte så samarbetsvillig på kursen, men kan sitt, ligg, hit, stanna, fot etc när hon vill... Det är ju förvisso en liten terrierfröken. Vi tränar nu vidare på egen hand, men återkommer gärna vid ett senare tillfälle. Kanske du har någon bra kurs i vår.
___Vi tycker det är viktigt att Nellie får träna tillsammans med andra hundar och människor. Hon är ju väldigt avvaktande och har stark integritet. Vi kommer nu att använda oss av dina goda råd och stimulera henne mer och fokusera på samarbete. Ronny som gärna joggar prövade nyligen att ha Nellie lös även på bilvägen. När de mötte bilar ropade han stanna och hon saktade ner och sprang i stället innanför honom. Det var lovande tycker vi.

___Lena, Ronny & Nellie (slyngelkursen höst 2012).

Den här texten kan du låta svälla, varje stycke kan bli ett kapitel, varje kapitel kan bli en egen bok. Man vill läsa mer.
______________________Magnus & Shotti (2 år),
när Magnus läst 100 sidor utkast till min hundbok om hundträning med flockfokus.

och

Det är svårt att tänka sig att det finns någon som kan mäta sig med dig i kunskap.
_____________________Min alldeles egen pappa,
i november -12 (Pappa var styrelseledamot, aktiv medlem och spårläggare i en brukshundklubb under ett par decennier, men är förstås fortfarande en stor hundälskare).

_________________________________Tack!

Helenas gamla hundblogg: November 2013
-----Det här med godis...

Filmade redovisningarna av signal- och servicebeteenden från kursen Tricks i hemmet

Artiklar HundSport och BrukshundenMedSläde

Pussel MedHund

Julkort MedHund----Äldre länkar

Nyheter

Dagens lek

Toya Terapihund

Sarek assistanshund

Nadjas valpar

Lyx och Lycka


Helenas hundvetande

Några ord om

MedHunds Flockfokus(TM)

Flockfokus = hunden är mer uppmärksam på sin ägare än på annat som händer runt om.
Med praktiserad flockfokus är matte eller husse den som hunden vänder sig till i vardagens rutiner och vid oförutsägbara händelser.
När promenaderna blir en kamp för att få hundens uppmärksamhet, har man tappat hundens flockfokus.
Vardagslydnad: ett samarbete som fungerar i skiftande och ofta oväntade situationer. Hunden är följsam utanför invanda situationer och platser.
Flockfokus är en metod för att skapa en bra vardag med hunden.
Träningen sker med positiv förstärkning och felfri inlärning. Hunden lockas till att göra rätt och belönas för det.Pedagogik, tankar om

Som hundkonsult kan man inrikta träningen på hunden eller på hundägaren. Båda är viktiga komponenter och jag anser inte att det räcker att stötta (coacha) en hundägare eller rätta till en hunds fel och brister. Mitt intresse hamnar på det som finns mellan hunden och ägaren; på relationen, på kommunikationen, samspelet, samarbetet.
Målet är att hunden gör uppgifterna för att även den uppskattar samarbetet och samvaron. Det är en glädje att se hur hundar anstränger sig då de uppmuntras när de gör rätt. Avseende hundägaren vill jag trycka på med framför allt kunskap, jag strävar efter en pedagogik som ger hundägaren de verktyg hon eller han behöver. Det finns en kollektiv syn på hundfostran som inte har så mycket med hundfostran att göra. Den barriären måste rivas, sedan öppnar sig vägarna. Och det är roligt. Välkommen in i min pedagogik och mina träningsmetoder!


Helena Ulvatun, hundtränare:

 • Instruktör vid Svenska Brukshundklubben, 1993
 • Problemhundskonsult, Hundens Hus, diplom 2005
 • Egen verksamhet med hundträning sedan 2005
 • Assistans- och terapihundsutbildning vid Hundens Hus
 • Etologi (läran om djurens beteende), Stockholms universitet 1998, C-nivå
 • Beteendevetare, 1997
 • Forskning människa
 • Mentaltestfunktionär alla steg, 1994
 • Div kurser som t ex asfaltspår och ledarskap för försvarets hundförare

Mer om Helenas träningsmetod

Helenas hela CV

Helenas hundar

 • Egna hundar sedan 1989. Under tolv år två tervueren, de senaste åren med en flock samojeder
 • Familjen hade en pudel 1968 - 1981; ett liv med hundar i 40 år

Mer om Helenas hundarFlockfokus

 • Hunden vänder sig inåt flocken i stället för att agera utåt mot det som dyker upp, t ex andra hundar, bilar, människor, vilt
 • Inåt flocken innebär matte eller husse
 • Flockfokus ger automatiskt en hund som kan gå fint i koppel
 • Tränas med positiv förstärkning
 • Mattes och husses reaktioner visar hunden rätt beteende
 • Du kan lita på din hund
 • Rolig träning
 • Inlärning med modern etologi i ryggen • Skicka mail: info@medhund.se
  Telefon: 0709-23 60 50